Το Σινέ Αθηναία υποδέχεται μία απολαυστική ελληνική κωμωδία στις 30/5 που δεν πρέπει να χάσετε. Ο λόγος για την ταινία “Αναζητώντας τον Χέντριξ”.

H ιστορία μιας «αταίριαστης» φιλίας,  που κέρδισε το μεγάλο βραβείο στο Tribeca Film Festival της Νέας Υόρκης, και το Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Mια ταινία που με αφορμή την παραβίαση της κανονισμού της πράσινης γραμμής από ένα σκύλο ανατρέπει με χιούμορ βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις.

Σύνοψη

Ήρωας της ταινίας είναι ο 43χρονος Γιάννης, ένας ξοφλημένος μουσικός, της οποίου η ζωή δεν κυλά όπως ακριβώς την είχε φανταστεί. Η κοπέλα της τον έχει εγκαταλείψει ενώ οι «δανειστές» της, τού έχουν γίνει στενός κορσές. Σχεδιάζει να φύγει το συντομότερο μαζί με τον αγαπημένο της σκύλο, τον Τζίμι. Όταν όμως  ο σκύλος της το σκάει προς την τηςρκοκρατούμενη πλευρά της νησιού, ο Γιάννης έχει να αντιμετωπίσει μια ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαγορεύει τη διέλευση ζώων στις ελεύθερες περιοχές. Εγκλωβισμένος στα κατεχόμενα αναγκάζεται να ζητήσει την βοήθεια της πρώην φιλενάδας της καθώς επίσης και της Χασάν, ενός Τούρκου έποικου, για να φυγαδεύσουν τον Τζίμι, πίσω στις ελεύθερες περιοχές.

 

Η ταινία

Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους με τη σεναριακή και σκηνοθετική υπογραφή της Μάριου Πιπερίδη. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Αδάμ Μπουσδούκος, γνωστός για τις συνεργασίες της με τον Φατίχ Ακίν. Μαζί της, οι Βίκυ Παπαδοπούλου, Fatih Al, Özgür Karadeniz. Στην παραγωγή, οι Τζανίν Τίρλινγκ, Μάριος Πιπερίδης, Θανάσης Καραθάνος, Μάρτιν Χάμπελ και Κώστας Λαμπρόπουλος.

Η ταινία είναι ευρωπαϊκή συμπαραγωγή ανάμεσα σε Κύπρο (AMP Filmworks), Γερμανία (Pallas Film) και Ελλάδα (Viewmaster Films), με την υποστήριξη της Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, MDM Regional Fund Γερμανίας, ZDF/Arte, ERT,  Eurimages, Creative Europe και της SEE Cinema Network.

Τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ιταλία η ταινία κέρδισε το βραβείου κοινού, ενώ έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές από τα πιο έγκυρα κινηματογραφικά περιοδικά της κόσμου. Η ταινία κέρδισε ακόμα το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ της Κεμπέκ στον Καναδά και ειδικές μνείες στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στο Φεστιβάλ της Palm Springs,  ένα από τα μεγαλύτερα της κόσμου. Τέλος, βραβεύτηκε με το Βραβείο Σεναρίου από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ενώ προτάθηκε για τις πέντε σημαντικότερες κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου και Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου.

Ο «Χέντριξ», έχει ως τώρα συμμετοχή σε πάνω από 40 διεθνή φεστιβάλ σε Ευρώπη και Αμερική καθώς επίσης και στην Ασία, την Ταϊβάν και την Λατινική Αμερική. Προβλήθηκε από το κανάλι HBO σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και από το Amazon Prime σε Αμερική και Καναδά.  Έχει ήδη κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ουγγαρίας, της Κύπρου και της Ιταλίας, ενώ αναμένεται η διανομή της σε και σε πολλές ακόμη χώρες, όπως στην Γερμανία, την Αυστρία και το Ισραήλ, ενώ έχει ήδη πάρει διανομή στην Κίνα, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά σε κυπριακή ταινία.

 

Σημείωμα σκηνοθέτη

Μεγαλώνοντας ως Ελληνοκύπριος στην Κύπρο αμέσως μετά την Τουρκική εισβολή, έμαθα να βλέπω τηςς Τούρκους πάντα ως τηςς εχθρούς, μια αντίληψη η οποία ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο κατά τα δύο χρόνια της στρατιωτικής μου θητείας. Για χρόνια έβλεπα τις στέγες των σπιτιών στην κατεχόμενη Λευκωσίας και πιο πέρα τα βουνά. Άκουγα τον μουεζίνη να καλεί τηςς μουσουλμάνους για προσευχή, έβλεπα τηςς Τούρκους στρατιώτες στα φυλάκιά τηςς. Παρότι όμως γινόμουν μάρτυρας αυτού της «άλλου χώρου» (ή της «άλλης πλευράς») από μακριά και άκουγα ένα σωρό ιστορίες γι’ αυτή, ποτέ δεν υπήρξε μέρος των εμπειριών μου ή των βιωμάτων μου. Και όμως πάντοτε συναισθανόμουν την ύπαρξή της, σαν ένα κομμάτι μου που είχε αφαιρεθεί πριν ακόμη γεννηθώ. Και κάπως έτσι έμαθα να ζω με αυτό το δεδομένο μέσα στα χρόνια, να το αποδέχομαι.

Και ξαφνικά το 2003, τα οδοφράγματα άνοιξαν και μπορούσαμε να πάμε απέναντι… στην «άλλη πλευρά»! Θυμάμαι την πρώτη φορά που πέρασα απέναντι. Τα πάντα ήταν διαφορετικά αλλά και ίδια. Το μέρος, τα κτίρια, η αρχιτεκτονική, οι μυρωδιές, οι άνθρωποι, τα πάντα έμοιαζαν ίδια και όμως την ίδια στιγμή άγνωστα, διαφορετικά, καινούρια. Γνωστά αλλά και ξένα, μια παράξενη, οικεία διαφορετικότητα.

Πολλές ταινίες (και ντοκιμαντέρ) έχουν γίνει με θέμα το παρελθόν, την τούρκικη εισβολή, το τραύμα της πολέμου, τηςς σκοτωμούς, τις αποτρόπαιες πράξεις, το μίσος ανάμεσα στηςς Τούρκους και τηςς Έλληνες. Επικεντρώνονταν στηςς «άλλους», τηςς «ξένους», με ένα τρόπο αόριστο, αποτυγχάνοντας να εμβαθύνουν στηςς χαρακτήρες, τις προσωπικότητες ή και τις ιστορίες πίσω από αυτή τη γενική απεικόνιση. Οφείλουμε να περάσουμε από τη μακρο-αφήγηση της παρελθόντος στη μικρο-αφήγηση της παρόντος. Όταν ένας ξένος περπατά στη γειτονιά σου, το ξέρεις. Αν όμως της μιλήσεις, παύει να είναι ξένος. Το «Αναζητώντας τον Χέντριξ» αντλεί ακριβώς από αυτή τη δυναμική, που διαδραματίζεται στο ανθρώπινο επίπεδο από ανθρώπους για τηςς οποίους οι βαθιά ριζωμένες υποψίες και παρεξηγήσεις αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητάς τηςς και της εθνικού τηςς χαρακτήρα.

Ένα στοιχείο της πληθυσμού της νησιού, το οποίο παραμένει απρόσωπο είναι αυτό των Τούρκων εποίκων. Το ακανθώδες θέμα αυτών που μεταφέρθηκαν στο νησί από την ενδοχώρα της Τουρκίας για να ενισχύσουν τον πληθυσμό στα κατεχόμενα, είναι βαθιά ριζωμένο στον κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτικό ιστό τόσο της Ελληνοκυπριακής όσο και της Τουρκοκυπριακής κοινότητας. Παρ’ όλα αυτά και παρότι ο αριθμός τηςς χρησιμοποιείται ως εργαλείο από τηςς πολιτικούς και των δύο κοινοτήτων– καμία ταινία, ντοκιμαντέρ ή τηλεοπτική εκπομπή δεν ανέφερε ποτέ την ύπαρξή τηςς. Υπάρχουν αλλά και δεν υπάρχουν.

Το «Αναζητώντας τον Χέντριξ» αποτελεί μία ταινία που πραγματεύεται μια φιλία αταίριαστων, διαφορετικών ατόμων με μια υπολανθάνουσα ρομαντική πλοκή. Βασισμένη σε πραγματικό γεγονός, η μικρο-πλοκή της «Αναζητώντας τον Χέντριξ» αντανακλά τις περίπλοκες, υπαρκτές, κοινωνικές δυναμικές της σήμερα: το μοιρασμένο νησί της Κύπρου, το ακανθώδες ζήτημα των εποίκων και την οικονομική κρίση. Η αφοσίωση ενός άντρα στον σκύλο της, τον Jimi, αποτελεί το έναυσμα για να ξεδιπλωθούν σοβαρότερα θέματα. Η ιστορία αποτελεί μία ευκαιρία για να έρθουν οι δύο πλευρές της νησιού κοντά και να συνεργαστούν.

Ο στόχος της Γιάννη να βρει τον χαμένο σκύλο της και να πάει στην Ολλανδία δεν είναι παρά ο καταλυτικός παράγοντας που τον υποχρεώνει να έρθει σε επαφή με την τούρκικη «πλευρά» της νησιού, να επανεξετάσει τις προκαταλήψεις της και τη γενική της άποψη.  Η μικρο-πλοκή της Γιάννη και της Χασάν είναι που πραγματεύεται ακριβώς τα μεγαλύτερα αυτά θέματα – το γενικό εξετάζεται στο ειδικό και αν οι δύο κοινότητες μπορούν να ζήσουν επιτέλους ειρηνικά μαζί.

 

ΜΕΡΑ: 30/05

ΩΡΕΣ 21:00 & 23:00

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 8€ / ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ KAI ΑΝΩ ΤΩΝ 65: 6€

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΑΤΟΜΑ ΜΕ 8€

Κατηγορίες: ΑΡΧΕΙΟ ΤΑΙΝΙΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *