*Το σύνδρομο της Στοκχόλμης είναι η ψυχολογική τάση ενός ομήρου να δένεται συναισθηματικά με τον απαγωγέα της. 

Το Σινέ Αθηναία υποδέχεται την ταινία “Η ληστεία της Στοκχόλμης” και σας περιμένει !

 Βασισμένη στη απίστευτη κι όμως αληθινή ιστορία που δημιούργησε τον ψυχολογικό όρο «Σύνδρομο της Στοκχόλμης», η ταινία της Ρόμπερτ Μπουντρό, είναι  ένα αγωνιώδες αστυνομικό θρίλερ με ανατροπές και χιούμορ, που θα μας κάνει να ξεχάσουμε όλα τα heist movies που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια.

 « Υπάρχει η ληστεία της Μπρούκλιν που ενέπνευσε την «Σκυλίσια Μέρα», και υπάρχει και η περίπτωση της ληστείας στη Στοκχόλμη το 1973, απ’όπου προέκυψε ο όρος «το σύνδρομο της Στοκχόλμης». Η ταινία της Ρομπ Μπουντρό, εξιστορεί την παράλογη, αλλά αληθινή, ιστορία που έκανε τηςς ψυχολόγους της κόσμου να αναρωτιούνται γιατί οι υπάλληλοι της τράπεζας επέμεναν να υπερασπίζονται τον άνθρωπο που τηςς κρατούσε ομήρους.

Ο Ίθαν Χοκ πρωταγωνιστεί ως Λαρς, ένας γοητευτικός, κάπως αφελής απατεώνας, που αγαπάει ιδιαίτερα το Μπομπ Ντύλαν και δημιουργεί τρομερή σύγχυση στηςς ομήρους και την αστυνομία με τις απαιτήσεις της- όπως αυτή να αποφυλακιστεί άμεσα ο συνεργός και φίλος της, Γκάναρ (Μαρκ Στρονγκ).
Καθώς οι όμηροι συνειδητοποιουν ότι ο Λαρς δε θα πείραζε ούτε μύγα, κατοστρώνουν όλοι μαζί ένα πλάνο για να παρατείνουν την αναμονή και να αποδράσουν όλοι μαζί με εκατομμύρια.»

—Κάρεν Κέμερλε, Casting director

 

Σύνοψη:

Στοκχόλμη, 1973. O Λαρς, ένας Αμερικανός πρώην κατάδικος, εισβάλλει στη μεγαλύτερη τράπεζα της Σουηδικής πρωτεύουσας με σκοπό, όχι μόνο να αδειάσει το χρηματοκιβώτιο, αλλά και να απαιτήσει από τις αρχές να ελευθερώσουν τον φυλακισμένο φίλο της. Γοητεύοντας σταδιακά τηςς όμηρους υπαλλήλους της τράπεζας με την χαρισματική, ευαίσθητη, αλλά και λίγο ανισόρροπη προσωπικότητά της, θα τηςς κάνει, όχι μόνο να τον υπερασπιστούν, αλλά να θελήσουν να τον βοηθήσουν να ξεφύγει απ’ τον στενό κλοιό της αστυνομίας και να δραπετεύσει με εκατομμύρια. Μία από τις υπαλλήλους μάλιστα, θα αρχίσει να τρέφει αισθήματα απέναντί της.

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης:

Ο όρος αυτός προήλθε μετά την ληστεία που έγινε σε υποκατάστημα της τράπεζας Kreditbanken στο Νόρμαλμστοργκ, στην Στοκχόλμη της Σουηδίας, τον Αύγουστο της 1973. Δύο ένοπλοι άνδρες, οι Γιαν-Έρικ Όλσσον και Κλαρκ Όλοφσον εισέβαλαν σε αυτήν και απήγαγαν 4 υπαλλήλους της τράπεζας, τηςς Ελίζαμπετ Όλντγκρεν, Κρίστιν Ένμαρκ, Μπιργκίτα Λούντμπλαντ και τον Σβεν Σάφστρομ, για 6 μέρες σε θησαυροφυλάκιο της τράπεζας Sveriges Kreditbank. Ήταν η πρώτη ποινική εκδήλωση στη Σουηδία που καλύφθηκε ζωντανά στην τηλεόραση. Μετά τη σύλληψη των δραστών, οι όμηροι προσπάθησαν να συλλέξουν χρήματα, για να ενισχύσουν οικονομικά τον δικαστικό αγώνα των απαγωγέων τηςς και αρνήθηκαν μάλιστα να καταθέσουν εναντίον τηςς- συνεχίζουν να επαναλαμβάνουν ότι ήταν περισσότερο φοβισμένοι από την αστυνομία παρά από τηςς ληστές κατά την διάρκεια της εξαήμερης ομηρίας τηςς. Είχαν σαφέστατα συμπαθήσει τηςς απαγωγείς τηςς, κάτι το οποίο έδωσε ακαδημαϊκό ενδιαφέρον στο ζήτημα. Ο όρος Σύνδρομο της Στοκχόλμης επινοήθηκε από τον εγκληματολόγο Nils Bejerot. Οι κινήσεις των αστυνομικών και άλλων κυβερνητικών αρχών, σε συνδυασμό με την έλλειψη απειλητικής συμπεριφοράς από τον Olofsson, θέτει υπό αμφισβήτηση την ευστοχία της όρου. Οι όμηροι, παρότι απειλήθηκαν από τον Olsson, δεν έδειξαν σημάδια εχθρότητας ούτε προς την αστυνομία, ούτε αναμεταξύ τηςς.[1] Ούτε ταυτίστηκαν, ούτε εντάχθηκαν με τη λογική των απαγωγέων τηςς. Απλά είχαν εκνευριστεί με τις απερίσκεπτες προσπάθειες της αστυνομίας για την γρήγορη επίλυση της κατάστασης, και μερικοί κατέθεσαν υπέρ της Olofsson γιατί δεν ήταν μάρτυρες καμίας απόδειξης της ενοχής της ή συνέργειας στο έγκλημα.

Το σύνδρομο της Στοκχόλμης μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή τραυματικής συγκόλλησης, η οποία δεν απαιτεί απαραιτήτως ένα σενάριο ομηρείας, αλλά η οποία περιγράφει «ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς που αναπτύσσονται μεταξύ δύο ατόμων, όπου ένα πρόσωπο παρενοχλεί περιοδικά, χτυπάει, απειλεί, κακοποιεί, ή εκφοβίζει το άλλο.

Η ταινία βασίστηκε σε άρθρο της δημοσιογράφου Ντάνιελ Λανγκ, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα New Yorker το 1974, με τίτλο “The Bank Drama”. Το άρθρο εξιστορούσε πώς το 1973 οι όμηροι σε μια ληστεία τράπεζας στην Στοκχόλμη, δέθηκαν με τηςς απαγωγείς τηςς και στράφηκαν εναντίον των αρχών. *

* Πηγές: – Nils Bejerot: The six day war in Stockholm, New Scientist, 1974

– ‘Inhuman beast’ finds his peace, Bangkok Post – Jan-Erik ‘Janne’ Olsson now living in the northeast of Thailand – Αυτοβιογραφία της Όλσον – Wikipedia

 

Ο σκηνοθέτης

Ο Ρόμπερτ Μπουντρό είναι πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος, της οποίου η φιλμογραφία περιλαμβάνει τη βιογραφία της Chet Baker, «Ιστορία ενός θρύλου» (Born to Be Blue), με πρωταγωνιστή τον Ίθαν Χοκ και το υποψήφιο για Βραβείο Genie «That Beautiful Somewhere».

 

ΜΕΡΑ: 18/7

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ 8€ / ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ KAI ΑΝΩ ΤΩΝ 65: 6€

ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΑΤΟΜΑ ΜΕ 8€

Κατηγορίες: ΑΡΧΕΙΟ ΤΑΙΝΙΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *