Το Σινέ Αθηναία σας περιμένει από την Πέμπτη 3/10 έως και την Τετάρτη 9/10 με την ψηφιακή επανέκδοση της ταινίας “Η Σιωπή” της μοναδικού Ίνγκμαρ Μπέργκμαν.

***** «Ο Μπέργκμαν καταπιάνεται με τις οικουμενικές θεματικές της παιδικής ηλικίας – με την σιωπηρή της ευαισθησία, και της ενήλικης ζωής – με τις ανεπούλωτες πληγές της. Μια ταινία, τέτοιας αγωνιώδους έντασης, μπορεί να συγκριθεί μόνο με τις δημιουργίες της βωβής εποχής της Κινηματογράφου». THE NEW YORKER

 

Τρέιλερ

 

 

 

Σύνοψη | Δυο αδελφές, η Έστερ και η Άννα, επιστρέφοντας μετά από ταξίδι στο πατρικό τηςς σπίτι, κάνουν μια προσωρινή στάση σ’ ένα άγνωστο ξενοδοχείο, σε μια απροσδιόριστη χώρα. Κατά την παραμονή τηςς στο ξενοδοχείο θα αποκαλυφθεί το σιωπηρό τηςς αμφίδρομο μίσος, καθώς οι απόκρυφες επιθυμίες τηςς θα έρθουν στην επιφάνεια. Από τις πιο πρωτοποριακές δουλειές της Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, το ψυχολογικό αυτό δράμα έχει κάποιες ερωτικές σκηνές που θεωρήθηκαν τολμηρές για την εποχή τηςς.

 

 

Διάφορα Στοιχεία |

 

  • Η ταινία «Η Σιωπή» διακρίθηκε το 1964 και απέσπασε 3 βραβεία Guldbagge: καλύτερης ερμηνείας (Ίνγκριντ Τούλιν), καλύτερης σκηνοθεσίας (Ίνγκμαρ Μπέργκμαν) και καλύτερης ταινίας.
  • Η Σιωπήτης Μπέργκμαν είναι ένα αίνιγμα. Δεν θα γνωρίσουμε ποτέ γιατί οι δύο αδελφές φεύγουν και πού πηγαίνουν. Δεν θα ξέρουμε γιατί διαμένουν σε μια άγνωστη πόλη, όπου δεν μιλιέται ούτε η γερμανική, ούτε η αγγλική, ούτε η γαλλική, ούτε η σουηδική γλώσσα και όπου οι περαστικοί δεν ανταλλάσσουν κουβέντα μεταξύ τηςς. Δεν θα ξέρουμε για ποια χώρα πρόκειται και γιατί υπάρχει πόλεμος. (…) Αυτός ο άνθρωπος, αυτός ο σκηνοθέτης -όπως σχεδόν κανείς άλλος, είναι ίσως ο μοναδικός στον κόσμος- είχε να πει τόσα για την ανθρώπινη φύση όσα ο Ντοστογιέφσκι και ο Καμί… (Απόσπασμα από το κείμενο της Κριστόφ Κισλόφσκι για το “Αίνιγμα της Σιωπής” που αναφέρεται στη ταινία “Σιωπή “της Μπέργκμαν. Η ελληνική μετάφραση της κειμένου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Επενδυτής, 1999)
  • Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν «Η σιωπή της Θεού. Το αρνητικό αποτύπωμα» και αυτή ακριβώς η θεϊκή σιωπή είναι που θα πέσει βαριά πάνω στις ατελείς και απελπισμένες ανθρώπινες υπάρξεις της ταινίας με αποτέλεσμα να χαθεί η επικοινωνία και να κυριαρχούν μέσα τηςς το μίσος και η ζήλια.
  • Ο ίδιος ο σκηνοθέτης είπε για την ταινία της: «Η αρχική μου ιδέα ήταν να κάνω μια ταινία που να υπακούει περισσότερο στηςς νόμους της μουσικής, παρά της δραματηςργίας. Μια ταινία που να ενεργεί ρυθμικά. Τοποθετώντας όλα τα κομμάτια στη σωστή σειρά, σκέφτηκα περισσότερο από ποτέ με μουσικούς όρους.»

 

 ΜΕΡΑ: 3/10

ΩΡΑ: 20:10

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *