Το θερινό της καρδιάς μου ξεκινά νέο κινηματογραφική εβδομάδα την Πέμπτη 26/09 με την ταινία “Η Μεγάλη Νύχτα της Νάπολης” .

Ληστείες, όπλα, ναρκωτικά, μαφιόζικοι εκφοβισμοί και δολοφονίες: μέρος της καθημερινότητας για ορισμένες επικίνδυνες γειτονιές της Νάπολης, όπως και για μια παρέα 15χρονων, που αποφασίζουν να πάρουν μια γεύση παρανομίας – με οδυνηρές συνέπειες.

Βασισμένη στο μπεστ σέλερ της Ρομπέρτο Σαβιάνο (“Γκομόρα”), η “Τράτα των Παιδιών”, Η ΜΕΓΑΛΗ ΝΥΧΤΑ ΤΗΣ ΝΑΠΟΛΗΣ έρχεται να μιλήσει για έναν αθέατο, σοκαριστικό κόσμο όπου η αθωότητα δεν έχει θέση.

 

 

Νάπολη. Ο 15χρονος Νίκολα και οι φίλοι της επιφανειακά μοιάζουν με τα άλλα παιδιά της ηλικίας τηςς: θέλουν απλώς να περνάνε καλά και να βγάλουν χρήματα για να αγοράσουν φανταχτερά ρούχα, γκάτζετ και σκούτερ. Όμως αυτή δεν είναι μια συνηθισμένη παρέα: βολτάρουν στην κακόφημη περιοχή Σάνιτα, διψασμένοι να αποκτήσουν εξουσία παίζοντας με όπλα, μιμούμενοι τηςς μαφιόζους γύρω τηςς. Υπό την ψευδαίσθηση ότι βοηθούν να επικρατήσει η δικαιοσύνη στη γειτονιά, προσπαθούν να κάνουν το καλό μέσα από το κακό. Αγαπιούνται σαν αδέλφια, δεν φοβούνται τη φυλακή ή τον θάνατο – ξέρουν ότι πρέπει να τα ρισκάρουν όλα, τώρα. Βιώνουν τον πόλεμο με την ανευθυνότητα των νιάτων, αλλά οι εγκληματικές τηςς πράξεις σύντομα θα τηςς οδηγήσουν στην απώλεια της αγάπης και της φιλίας.

 

Μετά τις πρωτοφανείς αποκαλύψεις της για τηςς σοκαριστικούς μηχανισμούς της ναπολιτάνικης Μαφίας στο περίφημο “Γκομόρα”, αποκαλύψεις που τον αναγκάζουν να ζει υπό αστυνομική προστασία ακόμη και σήμερα, ο πολυσυζητημένος Ρομπέρτο Σαβιάνο συνυπογράφει το σενάριο ακόμη μιας μεταφοράς μυθιστορήματός της στη μεγάλη οθόνη. Η ταινία, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Κλαούντιο Τζιοβανέζι, ο οποίος έχει σκηνοθετήσει και ορισμένα επεισόδια της τηλεοπτικής σειράς “Γκομόρα”, αποτυπώνει συγκλονιστικά την ευκολία με την οποία η μαφιόζικη ζωή ρουφάει βίαια μια παρέα εφήβων, οι οποίοι ανεβαίνουν γρήγορα στην ιεραρχεία μέχρι που συνειδητοποιούν ότι παίζουν παιχνίδια που προορίζονται για ενήλικες…

 

 

O Κλαούντιο Τζιοβανέζι μιλά για την ταινία

 

“Η ταινία μιλά για την ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στην εφηβεία και την παρανομία, το να βιώνεις δηλαδή τα πιο σημαντικά συναισθήματα της εφηβείας -αγάπη, φιλία- ενώ ζεις στην παρανομία. Στην ιστορία αυτή, ένας 15χρονος και οι συνομήλικοι φίλοι της χάνουν την αθωότητά τηςς, όταν ο πρωταγωνιστής, ο Νίκολα, αποφασίζει να περάσει στην παρανομία, ζωή που τελικά τον “καταπίνει” εντελώς και ανεπιστρεπτί. Αν και ο δρόμος προς το περιθώριο δεν προκύπτει φυσικά στα παιδιά, αφού είναι συνέπεια μιας ευρύτερης παρανομίας, η ταινία δεν στοχεύει να μιλήσει κοινωνιολογικά για το ζήτημα αυτό. Επιλέξαμε να δούμε την ιστορία μέσα από τα μάτια των παιδιών, χωρίς να τα κρίνουμε, και να δείξουμε πώς είναι να είσαι έφηβος και να έρθεις αντιμέτωπος με εγκληματικές δραστηριότητες και την εθιστική φιλοδοξία για εξουσία. Η εγκληματική τηςς δράση αναδύεται σε σχέση με τα δικά τηςς συναισθήματα, τις φιλίες και τηςς έρωτές τηςς, που είναι μοιραίο να αποτύχουν ακριβώς εξαιτίας της παρανομίας. Παρόλο που οι πρωταγωνιστές είναι μόλις 15 ετών, ζουν καθημερινά με τον θάνατο και μαθαίνουν να τον θεωρούν μια πραγματική πιθανότητα, αφού επιλέγουν -ανεύθυνα- τον πόλεμο. H επιλογή τηςς αυτή κρύβει ένα κάπως αφελές παράδοξο: θέλουν να κάνουν το καλό μέσα από το κακό, να αποκτήσουν δύναμη μέσα από την ψευδαίσθηση ότι μπορεί μια εγκληματική συμμορία να δρα ηθικά. Για να αντικαταστήσουν τηςς ενήλικες, τα παιδιά πρέπει να επισπεύσουν την ωρίμανσή τηςς, να θυσιάσουν την ξεγνοιασιά τηςς, να κοιτάξουν καθημερινά στα μάτια τον θάνατο ή να πα΄ρουν το δρόμο της φυλακής.

 

Παρόλο που η ταινία βασίζεται σε συμβάντα της επικαιρότητας, δεν πρέπει να θεωρείται καταγραφή πραγματικών γεγονότων. Ο στόχος δεν είναι η ανακατασκευή συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, σε μια συγκεκριμένη γειτονιά, ούτε να μιλήσουμε για την νεανική εγκληματικότητα στη Νάπολη. Η Νάπολη είναι το μέρος όπου διαδραματίζεται η ιστορία, αλλά η ουσία της ταινίας είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Στην καρδιά της βρίσκεται η ηλικία της πρωταγωνιστή και το πώς αυτή σχετίζεται με την μη αναστρέψιμη επιλογή της να γίνει εγκληματίας σε μια εποχή αθωότητας που σημαδεύεται από την επιλογή ανάμεσα στο καλό και το κακό.

 

Αυτά τα ζητήματα συζήτησα με τηςς νεαρούς ηθοποιούς μου, όταν προετοιμάζαμε τηςς χαρακτήρες και τις σκηνές. Οι επιθυμίες που μας επιβάλλονται από τον καταναλωτισμό: τα ακριβά ρούχα και ρολόγια, οι μηχανές, ένα καλό τραπέζι σε ένα κλαμπ, η σαμπάνια που ρέει. Η ανάγκη να αποκτήσουμε χρήματα, αμέσως. Και η, τόσο προσιτή στα μάτια τηςς, επιλογή να βγάλουν τα χρήματα αυτά παρανομώντας, καθώς και η άγνοιά τηςς για τις συνέπειες. Ο δρόμος που επιλέγουν, έχει ως στόχο την άμεση ικανοποίηση των επιθυμιών τηςς, την ευφορία, τη φιλοδοξία, τη μη αναστρέψιμη καθοδική πορεία και, τελικά, την πτώση.

 

Χτίσαμε τηςς χαρακτήρες μαζί με αυτά τα οκτώ αγόρια και επιλέξαμε να τοποθετήσουμε την δράση στην περιοχή Σάνιτα, γιατί η Νάπολη, σε αντίθεση με τη Ρώμη και άλλες ιταλικές πόλεις, διατηρεί ακόμη ένα δημοφιλές ιστορικό κέντρο, που κρατάει ζωντανή την ταυτότητά της και δεν έχει ακόμη σβηστεί από τον τηςρισμό. Η περιοχή αυτή είναι ένας ακόμη χαρακτήρας της ταινίας: η αγορά, τα πλήθη, τα καταστήματα, τα παιδιά που ανήκουν στη γειτονιά όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.

 

Τα γυρίσματα κράτησαν εννιά εβδομάδες και έγιναν με χρονολογική σειρά: την πρώτη μέρα γυρίσαμε την αρχική σκηνή και την τελευταία το φινάλε. Κανένα από τα παιδιά δεν διάβασε το σενάριο ή το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε η ταινία, γιατί θέλαμε να ζήσουν την εμπειρία των χαρακτήρων τηςς μέρα με τη μέρα, από την αρχή ως το τέλος. Δεν χρειαζόταν να μάθουν τις συνέπειες των πράξεών τηςς, έπρεπε απλώς να τις ζήσουν: να βιώσουν τη γέννηση της αδελφότητάς τηςς, την δημιουργία της συμμορίας, το νόημα της πολέμου, την ψευδαίσθηση της φιλοδοξίας, την κατάκτηση της εξουσίας, τις μη αναστρέψιμες συνέπειες των εγκληματικών πράξεων, την απώλεια της αθωότητας, την αδυναμία της επιστροφής στην ξέγνοιαστη εφηβεία, και την τελική ήττα.”

 

Μην το χάσετε!

 

ΜΕΡΑ: 26/09

ΩΡΑ: 20:10 & 22:15

Κατηγορίες: ΑΡΧΕΙΟ ΤΑΙΝΙΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *